Les Alcools à Base  de Plantes
20-03-2023

Plantenalcoholen

5 minuten lezen

Om te beginnen, waar hebben we het precies over wanneer we spreken van plantaardige alcohol? Want we moeten het over één ding eens zijn; alle alcoholen worden gemaakt van planten 🌿, er is altijd een plant die het proces opstart.
In dit artikel zullen we ons richten op alcoholen die worden geproduceerd uit kruiden, aangezien dit meestal is wat men bedoelt wanneer we spreken van "plantaardige alcohol."

We gaan het in volgorde behandelen:

 

  • 5 zeer bekende alcoholen die gemaakt zijn van kruiden
  • De oorsprong van kruidenalcoholen
  • Hoe maak je je eigen kruideninfusie-alcohol! (Heel eenvoudig)
  •  

    5 beroemde alcoholen op basis van kruiden

    De Chartreuse

    Franse kruidenalcohol Chartreuse

    Chartreuse is een likeur die oorspronkelijk werd geproduceerd door monniken in het Chartreuse-gebergte ⛰️. Het recept is geïnspireerd op de formule van het Élixir de Longue Vie, een elixer dat het leven zou verlengen van degenen die het dronken, dankzij de geneeskrachtige kruiden die het bevat. Zeer succesvol geworden, wordt het nu buiten de kloosters geproduceerd, maar altijd onder de leiding van de Chartreuse-monniken.

    Er bestaan verschillende soorten Chartreuse, de bekendste zijn de groene en de gele. De groene Chartreuse bestaat uit een groot aantal kruiden, 130 om precies te zijn. Het is van deze kruiden dat de groene kleur afkomstig is. Met een alcoholpercentage van 55° is het een sterke drank. De gele Chartreuse daarentegen bestaat uit dezelfde kruiden, maar in verschillende verhoudingen. De kleur komt van het saffraan dat gebruikt wordt om het te onderscheiden van de groene variant, en ook om het een bijzondere smaak te geven.

    Jägermeister

    Duitse kruidenalcohol Jägermeister

    Zonder twijfel de bekendste alcohol in deze lijst, Jägermeister is een Duitse kruidenalcohol 🌱, waarvan het recept, dat 56 kruiden bevat, geheim wordt gehouden. Oorspronkelijk gebruikt als digestief, is het nu zeer populair in de meeste bars. Meestal geserveerd als cocktail, de bekendste is de Jägerbomb, waarvan de bereiding origineel is!

    Gentiaanbrandewijn

    Plantenalcohol uit de bergen

    Haar zeer originele smaak maakt deze eau-de-vie tot een populaire drank… Sommigen zijn er dol op, anderen kunnen het niet uitstaan. Het wordt gemaakt van gentiaanwortels, wat de drank zijn zeer houtachtige smaak geeft. Deze wortels groeien alleen op hoogtes 🗻, wat deze digestief een mystiek tintje geeft!

    De Get27

    Een ook zeer bekende likeur, waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je het hebt over alcoholen op basis van kruiden. Toch is het belangrijkste ingrediënt essentiële muntolie, die uiteraard afkomstig is van munt 🍃, een kruid! Zeer verfrissend, wordt het in veel cocktails gebruikt, waar het zijn opvallende groene kleur aan geeft.

    Als je van cocktails houdt, met of zonder Get27, is onze winkel voor jou! We hebben een grote collectie cocktailaccessoires, dus als je je bereidingen wilt verbeteren en ze met meer elegantie en gemak wilt maken, neem dan zeker een kijkje!

    kit cocktails

    De Campari

    Italiaanse kruidenalcohol Campari

    Apéritief bij uitstek, Campari is een Italiaanse kruidenalcohol, gemaakt van sinaasappelschillen 🍊 en aromatische kruiden. Zijn unieke smaak maakt het een onmisbaar ingrediënt in sommige beroemde cocktails, zoals de Americano en de Negroni. De kruiden die gebruikt worden voor de bereiding blijven geheim, net zoals bij Jägermeister...

    De geschiedenis van kruidenalcoholen

    Al sinds onheuglijke tijden hebben menselijke beschavingen (bijna allemaal) alcoholische dranken gemaakt van de planten in hun omgeving. Door oude aardewerk 🏺 te analyseren, hebben historici vastgesteld dat mensen al 10.000 jaar geleden alcoholische dranken creëerden!
    Alcoholen worden geproduceerd uit de suikers die in alle planten zitten. Deze suikers ondergaan fermentatie en eventueel distillatie om alcohol te worden. Het is een complex proces om suiker om te zetten in alcohol, maar het lijkt erop dat de mensen van die tijd erg gemotiveerd waren om dit te doen, ondanks de middelen die ze hadden!

    Plantenalcoholen

    De menselijke culturen, verspreid over de hele wereld, hadden zeer verschillende plantensoorten om mee te werken. Daarom zijn de alcoholen die eruit voortkomen wereldwijd ook heel verschillend 🌴🌾🌵.
    Het is in de middeleeuwen dat de oorsprong van kruidenalcoholen in het westen terug te vinden is. Al vanaf de 6e eeuw creëerden monniken l’eau vulnéaire. Oorspronkelijk was dit water niet bedoeld om te drinken, maar om wonden te genezen. Het was een alcohol gemaakt van geneeskrachtige kruiden en doordrenkt met dezelfde kruiden. Het werd gebruikt om gevechtswonden te genezen en later ook om ziektes te behandelen door het te drinken! Zo kwam het idee op om de smaak te verfijnen, zodat het aangenamer werd om te drinken. Door de smaak te verbeteren en te variëren, werd l’eau vulnéaire uiteindelijk gedronken zonder de bedoeling om iets te genezen. En zo werden in Europa veel likeuren gecreëerd, waarvan bijvoorbeeld de Jägermeister-likeur is geïnspireerd.

    Kruidenalcohol

    Hoe maak je je eigen kruidenalcohol?

    De basis voor je kruideninfusie-alcohol moet een zo neutraal mogelijke sterke drank zijn met een hoog alcoholpercentage. Gebruik dus vodka of eau-de-vie, bij voorkeur met een alcoholpercentage van 50° zodat je de drank meerdere jaren kunt bewaren. 40° is voldoende voor een korte houdbaarheid van enkele maanden, maar gebruik geen alcohol met een lager volume dan 40°.

    Er zijn verschillende methoden om je eigen kruidenalcohol te maken, maar we gaan de eenvoudigste uitleggen. De populaire methode, vaak gebruikt door kruidenexperts, is om de kruiden in alcohol te plaatsen en ze 2 tot 6 weken te laten trekken ⌛. Vervolgens zeef je het mengsel en bewaar je het in een goed afgesloten fles. Hier is hoe je het kunt doen...

    Het macereren van kruiden in je alcohol

    Begin met het kiezen en wegen van je ingrediënten. Kies eerst hoeveel alcohol je wilt gebruiken. Je hebt dan 1/5 van het gewicht van de alcohol nodig in kruiden. Bijvoorbeeld, als je 500g alcohol hebt, heb je 100g kruiden nodig. Kies een kruid of een mengsel van kruiden dat je lekker vindt 🌿. Het staat je vrij om te kiezen of je verse of gedroogde kruiden wilt gebruiken, maar over het algemeen hebben gedroogde kruiden meer smaak.

    Het is belangrijk om te weten dat als je verse kruiden gebruikt, je ook alcohol van 50° nodig hebt voor een goede conservering. Als je gedroogde kruiden gebruikt, volstaat een alcohol van 40°.

    Plaats je kruiden in een pot en bedek ze met alcohol. Zorg ervoor dat er 2 à 3 centimeter alcohol boven de kruiden zit. Het is belangrijk dat de pot goed afsluit, zodat er geen verdamping optreedt. Zorg dus voor een goed sluitende deksel.

    Franse kruidenalcohol

    Nu macèreert je extract. Schud het elke dag een paar seconden om het proces te versnellen en meer smaak te extraheren. Kijk ondertussen of de kruiden niet te veel alcohol hebben geabsorbeerd: als de alcohol minder dan 2 cm boven de kruiden staat, voeg dan wat meer alcohol toe en sluit de pot goed af.
    Na 2 weken maceratie zal je alcohol de smaak van de kruiden hebben opgenomen 😋. Als je de smaak zo intens mogelijk wilt, kun je tot 6 weken wachten. Wanneer je besluit dat je extract klaar is, zeef het dan door een koffiefilter zodat er geen plantendelen meer achterblijven. Plaats het in een goed afgesloten fles en klaar is je extract!

    Hoe drink je dit extract?

    Je hebt verschillende opties:

    • Je kunt het puur drinken
    • Je kunt het gebruiken als bitter of als hoofdingrediënt in je cocktails 🍸
    • Je kunt er een elixer van maken.

    Elixers zijn een heel interessante manier om kruidenalcoholen te genieten. Ze zijn ook heel eenvoudig te maken! Het enige wat je hoeft te doen is je alcohol mengen met suikersiroop, meestal agavesiroop. Om de verhouding te bepalen, raden we aan om te testen en te kijken of je de smaak lekker vindt. Meestal is de verhouding 1 deel agavesiroop voor 2 delen kruideninfusie-alcohol.

    Het is belangrijk om goed te schudden zodat de siroop en de alcohol goed mengen, daarom raden we het gebruik van een shaker aan. Natuurlijk verkoopt onze winkel uitstekende shakers zodat je bereidingen heerlijk worden!


    laat een reactie achter

    Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.


    Zie volledig artikel

    Cocktail Nouvel An : Top 10
    Nieuwjaarscocktail: Top 10

    06-11-2024 11 minuten lezen

    Zie volledig artikel
    Comment utiliser un Pilon à Cocktail?
    Hoe gebruik je een cocktailstamper

    06-11-2024 3 minuten lezen

    Zie volledig artikel
    Comment utiliser un Shaker Boston ?
    Hoe gebruik je een Boston Shaker?

    06-11-2024 2 minuten lezen

    Zie volledig artikel