De stamper is een essentieel hulpmiddel in de bar. Hij is ontworpen om de ingrediënten van drankjes te pletten en te mengen. De stamper wordt gebruikt voor het bereiden van enkele van de meest populaire cocktails, waaronder de Caipirinha, de Mojito en vele andere klassieke cocktails.
We hebben hier te maken met een professioneel hulpmiddel...
Maar geen paniek! Het is heel eenvoudig om deze basistechniek van de barman te leren. Het stampen is een van de beste manieren om fruit en aromatische ingrediënten in je favoriete drankjes te verwerken.
Wat is precies "de barmanstamper"?
Het is een cilindervormig hulpmiddel, ontworpen om de bodem van je shaker te bereiken. Het is tussen de 15 en 20 centimeter lang en heeft een diameter van ongeveer 2,5 centimeter.
In de handel kun je stampers vinden van hout, roestvrij staal, plastic of zelfs glas.
Je gebruikt de houten cocktailstamper om aromatische kruiden en citrusvruchten voorzichtig te kneuzen en ook voor zwaardere taken zoals het breken van ijs.
De plastic stamper is ideaal om sap uit fruit te halen.
De roestvrijstalen stamper is steviger en kan ook harde ingrediënten zoals noten en specerijen kneuzen.
Wat de glazen cocktailstamper betreft, deze is meer esthetisch en wordt gebruikt bij “showbereidingen”.
Elk type stamper kan nuttig zijn in je barmanset. Maar als je er maar één wilt hebben, kies dan voor een roestvrijstalen model met tandjes. Zo kun je elke cocktailrecept aan en ingrediënten effectief kneuzen 😉!
De houten stamper is het meest kwetsbaar en vergt de meeste zorg, omdat het een organisch materiaal is. Zet je houten stamper nooit in de vaatwasser en laat hem nooit in stilstaand water liggen. Maak hem direct na gebruik schoon met water, vooral als je met bessen of ander fruit werkt dat het hout kan verkleuren.
Na verloop van tijd zullen er ongetwijfeld vlekken ontstaan, maar dat is gewoon een teken dat hij goed gebruikt wordt.
Om hem te drogen, veeg je hem af met een droge doek. Laat hem volledig aan de lucht drogen voordat je hem opbergt.
Plastic en roestvrijstalen stampers hebben als groot voordeel hun hygiëne.
In tegenstelling tot houten stampers is er bij stampers van "moderne" materialen veel minder risico op bacterie- en schimmelgroei of beschadiging. Deze kunnen meestal in de vaatwasser. Donkerder fruit en kruiden verkleuren ze bijna niet en ze absorberen zelden sterke smaken of aroma’s.
Beginners maken vaak de fout om hun ingrediënten zo hard te stampen dat ze worden omgezet in pulp. Stop! Doe dit vooral niet!
In plaats van de inhoud van je mengglas of shaker te pletten, druk je de ingrediënten heel lichtjes aan. Zo kun je de essentiële oliën uit de aromatische kruiden vrijmaken en een delicate sap uit het fruit halen.
Plaats je ingrediënten onderin een shaker of mengglas. Sommige cocktails worden direct in het serveerglas gemengd, dus wees dan nog voorzichtiger.
Druk zachtjes en draai de stamper een halve slag.
Laat los en herhaal deze beweging totdat de ingrediënten voldoende zijn gemengd en geplet. Dit duurt meestal vier tot zes keer draaien.
Voeg de andere ingrediënten van de drank toe (inclusief ijsblokjes indien nodig) en volg de aanwijzingen van het recept door te schudden of te roeren om de drank te mengen 🍹.
Nu weet je genoeg om heerlijke zelfgemaakte cocktails te maken met een cocktailstamper!
Geniet ervan!
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.