Bitters zijn een belangrijk ingrediënt in veel cocktails, zoals de Old Fashioned of de Sazerac, en nog veel meer. Hoewel het geweldig is om populaire merken zoals Angostura 🍊 of Peychaud’s in huis te hebben, is het heel eenvoudig om je eigen bitters thuis te maken, helemaal naar je eigen recept.
Zelfgemaakte bitters zijn eenvoudig te bereiden, maar houd er rekening mee dat het ongeveer 25 dagen duurt voordat je bitter klaar is. De voldoening van het hebben van je eigen bitters maakt het wachten echter de moeite waard. Het mooie is dat je het recept zelfs na bereiding kunt aanpassen! We leggen alles uit in dit artikel.
We beginnen met een uitleg over hoe je je eigen bitters maakt met ingrediënten naar keuze, en aan het einde geven we je een aantal heerlijke combinaties 😁.
De aromatische en smaakgevende ingrediënten in je recept kunnen vrijwel elke kruid, specerij, bloem, vrucht of noot zijn. Laat je creativiteit de vrije loop! Gebruik bij voorkeur biologische ingrediënten, vooral voor vruchtenschillen. Enkele voorbeelden:
Neem je aromatische ingrediënten afzonderlijk en stamp ze fijn met een stamper. Als het droge ingrediënten zijn, zorg ervoor dat je ze zo fijn mogelijk maakt. Bij verse ingrediënten ❄️ is het de bedoeling om het sap eruit te halen door ze direct in de pot of fles te pletten waarin je ze gaat laten trekken.
Ontbreekt het je aan materiaal om je cocktails te maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In onze winkel vind je cocktailkits met alles wat je nodig hebt om je favoriete cocktails te bereiden.
Plaats elk fijngestampt ingrediënt in een aparte pot (een fles die hermetisch kan worden afgesloten werkt ook). Giet dan je alcohol over de aromaten in elke pot, zodat ze volledig ondergedompeld zijn met 1 à 2 cm alcohol bovenop. Vergeet niet om een etiket 📃 op elke pot te plakken, zodat je kunt bijhouden welke plant in welke pot zit.
Opmerking: Het is belangrijk om alcohol van 50° of hoger te gebruiken als je je bitters 1 tot 1,5 jaar wilt bewaren. Als je vodka van 40° gebruikt, is je bitter maximaal 6 maanden houdbaar.
Sluit de potten goed af en schud ze krachtig. Laat ze vervolgens 1 tot 3 weken trekken. Schud de potten dagelijks stevig door. Na een week kun je de geur testen om te zien of de alcohol voldoende heeft geïnfuseerd ⏱️. Doe een paar druppels van je mengsel op een hand, wrijf je handen tegen elkaar en ruik het aroma. Als de geur sterk genoeg is, kun je doorgaan naar de volgende stap. Wil je het nog langer laten trekken, laat het dan nog enkele dagen staan en controleer het later opnieuw. Als je geurvermogen niet optimaal is, kun je enkele druppels in een beetje water verdunnen om de smaak en geur te beoordelen.
Wanneer je besluit dat je alcohol genoeg heeft getrokken, filter je deze door een koffiefilter. Op die manier krijg je een vloeistof zonder stukjes, en voorkomt dat de infusie verder gaat, wat de smaak zou kunnen veranderen.
Nu je gefilterde infusies zonder stukjes hebt, kun je je eigen bitter creëren! Giet een beetje uit elke pot in een ander bakje en meet de hoeveelheden. Dit mengsel wordt je bitter. Het voordeel hiervan is dat je verschillende combinaties kunt testen en de hoeveelheid van elk ingrediënt kunt aanpassen om je favoriete bitter te vinden 😍.
De laatste stap is om suikersiroop toe te voegen aan je bitter om de smaak af te ronden. Probeer verschillende verhoudingen en begin met 1/4 suikersiroop. Bijvoorbeeld, als je 10 cl bitter hebt, voeg je 2,5 cl suikersiroop toe. Als de smaak nog niet zoet genoeg is, voeg dan meer siroop toe totdat je de perfecte smaak hebt gevonden.
En voilà! Je hebt je eigen huisgemaakte bitter. Met meerdere bitters op voorraad kun je nu verschillende heerlijke recepten creëren!
Als je liever direct een recept volgt zonder verschillende verhoudingen uit te proberen, hebben we enkele suggesties voor je!
Deze mengsels zijn al getest, dus je kunt alles direct in dezelfde pot doen (handig, toch?). Als je echter elke ingrediënt apart in een pot bewaart, kun je de dosering naar wens aanpassen.
Dit aromatische mengsel biedt een interessante geur, met de nadruk op sinaasappel, versterkt door de bijpassende specerijen. 🍊
uisgemaakte Bitter: Lavendel
Deze verfijnde bitter voegt een kenmerkend bloemig aroma 🌺 toe aan je cocktails. Perfect voor fruitige cocktails, maar ook voor cocktails met weinig ingrediënten, zoals de Dry Martini.
Huisgemaakte Bitter: Koffie
Deze bitter is perfect voor koffieliefhebbers en voegt een rijke, diepe smaak toe aan je cocktails. ☕
Vergeet niet om aan het einde elke recept te mengen met suikersiroop.
Nu heb je de kennis om alle bitters te maken die je maar kunt bedenken! We raden je aan te beginnen met een van de drie recepten die we hebben voorgesteld en een paar andere kruiden toe te voegen die je lekker vindt. Op deze manier kun je het gekozen recept personaliseren en zo je eigen recepten creëren zonder risico's te nemen!
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.