Als je je ooit hebt gewaagd aan de cocktailbar om de hoek 🍸, heb je waarschijnlijk "Bitters" (ofwel bitters) op de menukaart zien staan. Slechts een paar druppels van dit mysterieuze ingrediënt kunnen een goede cocktail transformeren in een nog betere cocktail.
Maar wat is het precies, en waarom zou je het in je drankje willen? Hier is alles wat je moet weten:
Om te beginnen: "bitters" en "cocktailbitters" betekenen hetzelfde, waarbij "bitters" het Engelse woord is. Ze worden meestal verkocht in kleine flesjes en bevatten een intense smaak die in zeer kleine doses wordt gebruikt. Het is dus handig om iets meer te weten over bitters voordat je ze koopt, of zelfs probeert.
Bitters worden gemaakt door een neutrale alcohol te infuseren met aromatische ingrediënten, meestal meerdere soorten, zoals:
Je zou kunnen zeggen dat bitters de "specerijen" zijn van cocktails, toegevoegd in kleine hoeveelheden om de smaak te perfectioneren met hun unieke aroma’s!
Zoals bij veel andere “ondeugden”, begonnen bitters ooit als medicinale producten. De oorsprong van bitters, deze alcoholische mengsels van aromatische kruiden zoals gentiaan, cassia en sinaasappelschil, gaat terug tot het oude Egypte, waar wijn werd doordrenkt met kruiden 🌿. In de Middeleeuwen ontmoette de farmacopee (de studie van natuurlijke medicijnen) de toen beschikbare gedistilleerde alcohol. Dit gaf een enorme boost aan de populariteit van bittermengsels. Later, zoals bij veel marketingcampagnes, begonnen de gezondheidsclaims wat vreemd te worden—bitters konden volgens sommigen jeugdige kracht herstellen, malaria genezen, enzovoort. Gelukkig voor iedereen vonden bitters uiteindelijk hun weg van het medicijnkastje naar de cocktailkast.
De verscheidenheid aan bitters is enorm! Het is belangrijk om te weten dat cocktailbitters — die kleine flesjes met een druppeldop — niet verward moeten worden met drinkbare bitters. Drinkbare bitters, ook wel Amari genoemd, zijn bitterzoete likeuren. Ze zijn minder sterk geconcentreerd dan cocktailbitters, wat betekent dat ze in grotere hoeveelheden geconsumeerd kunnen worden (een klein glas in plaats van een paar druppels 💦). Het onderscheid is vrij duidelijk: niemand zou iets in zo’n klein flesje doen als het bedoeld was om direct in grote hoeveelheden te drinken. Natuurlijk, als je ooit geprobeerd hebt om een grotere hoeveelheid niet-drinkbare bitters zoals Angostura te drinken, zullen je smaakpapillen misschien wel even in staking gaan! Geen gevaar, maar het zal zeker geen middel tegen malaria blijken te zijn!
Bitters hebben een prominente plek onder de sterke dranken. Dus zelfs als je geen cocktaildrinker bent, heb je waarschijnlijk wel gehoord van enkele van de populairste bitters. Zo is er Peychaud's bitter, gebruikt in de Sazerac-cocktail en ontwikkeld in 1830 door Antoine Amédée Peychaud, een Haïtiaanse apotheker gevestigd in New Orleans. En dan is er Angostura, herkenbaar aan zijn te grote etiket, dat overal te vinden is, van de Old Fashioned tot remedies tegen een kater.
Daarnaast zijn er bitters met sinaasappel en andere lichte citrusbitters 🍊. Deze hebben vaak een oranje tint, een lichter smaakprofiel en over het algemeen iets minder bitterheid.
De Old Fashioned 🥃 is waarschijnlijk de bekendste cocktail met bitters. We raden je het perfecte glas aan om van je Old Fashioned te genieten (en om hem te bereiden) – vergeet niet je favoriete bitters toe te voegen!
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.